Sposób przygotowania

Liście szpinaku rozmrozić, a świeże liście obrać z ogonków i umyć. Liście szpinaku pokroić ostrym nożem.

Cebulę i czonsek umyć, obrać z łupinek. Cebule pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, następnie dodać zmiażdżony czosnek, podgrzewać, aż czosnek też się zeszkli.

Na patelnię włożyć posiekany szpinak i poczekać, aż się dobrze udusi, a woda całkiem odparuje, wlać słodką śmietankę, dodać pokruszoną gorgonzolę i podgrzewać, aż ser się rozpuści, a sos trochę zredukuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodać kwaśną śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całośc zestawić z ognia.


W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić, a kiedy całkiem odcieknie woda, a makaron będzie jeszcze gorący, włożyć z powrotem do garnka, w którym się makaron gotował i przełożyć cały sos z patelni. Całość, podgrzewając, dokładnie mieszać. Kiedy będzie gorące, rozłożyć na talerze i posypać startym parmezanem i usmażonym boczkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !