Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny barszcz czerwony

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 1,2 kg
marchew mała 1 szt
pietruszka mała 1 szt
seler mały 0,5 szt
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
kwas buraczany 1,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
jabłko 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
grzyby suszone 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny barszcz czerwony

Grzyby moczymy ok. 15 min w letniej wodzie a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy - wodę zachowujemy. Buraki i włoszczyznę obieramy i razem z przyprawami gotujemy ok. 30 min. Studzimy i odcedzamy - wywar zachowujemy. Wywar z buraków i warzyw, wywar z grzybów, kwas buraczany i sok z cytryny mieszamy. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Wrzucamy też połowę jabłka bez gniazda nasiennego. Wszystko razem gotujemy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak