Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozgnieść z 2 łyżkami cukru, poczekać aż się rozpuszczą i wlać ciepłe mleko, odstawić do wyrośnięcia - tak, by zaczyn podwoił swoją objętość.

W misce wymieszać mąkę ze skórką pomarańczową, dodać żółtko, reszte cukru, szczyptę soli i wodę, po czym wlać rozczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, włozyć je do miski. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut - do podwojenia objętości.

Tortownicę (20cm średnicy) wyłozyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki lekko posmarowac masłem. Ciasto podzielić na kilka - kilkanaście części. Każdą część rozpłaszczać lekko w dłoni na placek, nakładać łyżeczkę jagód lub frużeliny, zaklejac i ukladać w tortownicy sklejeniem w dół.

Powtarzać czynność do wykończenia ciasta i zapełnienia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni. Przed pieczeniem posmarować ciasto mlekiem.

Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione, wyjąć z piekarnika i przestudzić. Na koniec można całość polukrować lub podawać z kwaśną smietaną i oprószone cynamonem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !