Sposób przygotowania

Mleko podgrzać, roztopić w nim drożdże. Dodać: 4 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Wymieszać. Naczynie przykryć ścierką i odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po czym do miski wsypać resztę mąki, jajka i cukier. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło. Wyrabiać ponownie do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Miskę ponownie nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, by jej objętość zwiększyła się 2 razy. Gdy ciasto będzie gotowe, formować pampuchy wielkości małych pączków. Wyłożyć je na stolnicę i ponownie przykryć, by trochę wyrosły. Do dużego garnka wlać wodę, nakryć go ścierką, przymocowując ją gumką. Gdy woda się zagotuje, na ścierkę nakładać pampuchy i delikatnie przykryć pokrywką garnka. Kluski gotować na parze ok. 10 minut na średnim ogniu. Przygotować mus: truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować w blenderze z odrobiną śmietany. Gotowym musem polewać pampuchy. Talerz udekorować pokrojonymi truskawkami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    ale super efekt, pycha:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    paula99926

    pomysłowe :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    pomysłowe :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Wyglądają bardzo apetycznie.
  • 0
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    uwielbiam!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !