Sposób przygotowania

Składniki na zaczyn (R) dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy na 15 minut.


Lekko podrośnięty zaczyn wlewamy do mąki wymieszanej z solą i cukrem, dodajemy żółtka, jajko, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok. 1.5 godz, przykryte ściereczką.

Podane ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy mniejsze prostokąty (około 5 sztuk). Każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy tak jak naleśnika. Przecinamy go nożem wzdłuż, prawie do samego końca i zaplatamy ze sobą "ramiona". Tak samo postępujemy z resztą prostokątów.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut, by się napuszyły.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 180st.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    barbarella

    wyglądają smakowicie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    uwielbiam wypieki z makiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnyeshka

    wyglądają przepysznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    świetne ;)
  • 0
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    oj razem z Mężem uwielbiamy takie bułeczki, wyglądają oszałamiająco :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    smaczne bułeczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !