Sposób przygotowania

Najpierw pieczemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, znów miksujemy. Wlewamy żółtka i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, ostrożnie mieszamy. Przelewamy do małej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180st aż nabierze ładnego koloru. Studzimy i dużą szklanką wycinamy 5-6 okręgów z ciasta.

Masa: Miękką Kasię ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy stopniowo masę krówkową. Każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, nakładamy porcję masy krówkowej i układamy jeden na drugim. Pozostałą masą pokrywamy boki naszej wieżyczki z biszkoptowych krążków.

Podłużnymi biszkoptami (np tymi do tiramisu) obkładamy z wszystkich stron ciasto.

Rączkę kufla możemy zrobić z ciasta, racucha czy pozostałości z upieczonego wcześniej biszkopta.

Zimną kremówkę mocno ubijamy, słodzimy do smaku i przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Tworzymy z niej piankę na wierzchu "piwa" :)

Smacznego!

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Pomysłowy torcik kufel.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Ten kufel widziałam już wczesniej, na zdrowie.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    pewnie robi furorę ;D
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    jak ja zrobie moim chlopakom to bedzie gwozdziem programu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !