Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik "ARBUZ"

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
sól szczypta
galaretka czerwona opakowanie
mała śmietana
sok z cytryny 5 łyżek
rodzynki garść

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik "ARBUZ"

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy cukier. Znów ubijamy. Wlewamy żółtka. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie mieszamy.

Odkładamy 3 łyżki ciasta do oddzielnej miseczki.

Do reszty dodajemy ciut barwnika zielonego, a do tej części w miseczce- więcej, by kolor był żywszy.

Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mocno zielonym ciastem robimy wzorki i wylewamy na nie jaśniejsze ciasto.

Pieczemy w temp 180st.


Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody. Chwilkę studzimy. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i miksujemy ok 5 minut aż nabierze dużo pęcherzyków powietrza. Gdy zacznie delikatnie tężeć wtedy wrzucamy rodzynki.

Niewielką salaterkę na sałatki wykładamy folią, obsypaną odrobiną mąki. Przekładamy tam upieczony biszkopt. I wylewamy tężejącą masę.

Wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem przekręcamy salaterkę nad talerz i ostrożnie usuwamy folię.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 02.09.2013 20:45
ciekawe bardzo ;)
zdeba 09.01.2013 17:01
Super pomysł!
caralajna 16.07.2012 14:09
pomysłowy :)
IKrakowianka 13.07.2012 19:07
wygląda niesamowicie! brawo!
Monika78 08.06.2012 17:48
pieknie sie prezentuje.. bardzo kreatywny deser ..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak