Sposób przygotowania

Połowę udek obieramy ze skóry, wszystkie wrzucamy do gotującej się wody (2,5 litra). Zbieramy szumy i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy obrane marchewki, seler naciowy, pietruszkę, pora i przyprawy. Opalamy cebule i dodajemy do wywaru razem z czosnkiem. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Następnie przecedzamy przez podwójną gazę do małego innego ganeczka. Wyjmujemy marchewki kroimy je w plasterki, obieramy

Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i skórek, rozrywamy je na małe kawałeczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy żelatynę i mieszamy (w zależności od przepisu na opakowaniu) schładzamy i przekładamy go lodówki. W kubeczkach układamy po plasterku gotowanego jajka, marchewkę, pokrojone oliwki, kukurydze pocięte w plasterki i mięso oraz groszek.

Tężejąca galaretą zalewamy kubeczki i przekładamy do lodówki. (jeśli galareta na złość nie chce stężeć, wkładamy ją na 3 minuty do zamrażarki ) Gotową galaretę wyjmujemy z kubeczków odwracając filiżanki i mocno ściskając.
Podajemy z octem i cytryną oraz chlebkiem.

Samczego :)

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne fajne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natasza Edyta

    Pięknie się prezentują !
  • 1
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    bardzo fajne te galaretki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    taką galaretkę to mogłabym zjeść :) wygląda fantastycznie ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Stenka

    apetycznie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    smaczne i ładne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    super pomysł na sylwestra
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Chętnie bym spróbowała.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !