Sposób przygotowania

Udka i filety układamy w dużym garnku i zalewamy wodą, po zagotowaniu dodajemy obrane warzywa i słoninę - gotujemy.
Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy wątrobę i jeszcze chwilę gotujemy. Zawartość garnka, odcedzamy i studzimy, wszystko kroimy na mniejsze kawałki. Cebule trzemy na tarce lub kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko mielimy razem z namoczoną bułką minimum trzy razy, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy żółtka - mieszamy a na końcu dodajemy ubite białka i żurawinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 210'' foremki np. keksowej wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę pasztetową i pieczemy około 1 godzinę.
Pasztet jest bardzo delikatny, jeśli nie będzie się go dało ładnie pokroić można go wyłożyć do miski, idealnie nadaje się do smarowania.

Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    Rewelacyjny. Właśnie dzisiaj jadłam takie domowe mazidło. Fakt, że nie byt to pasztet ale Twój pasztet przypomniał mi ten smak. Jak dla mnie - rewelacja :)
  • 0
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetyczny przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    z żurawiną jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    musi być rewelacyjny z żurawiną
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczny pasztet

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !