Sposób przygotowania

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. Jeżyny przebrać, umyć, osączyć. Zalać spirytusem i wódką, odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsać naczyniem. Zlać do nalew, a Jeżyny zasypać cukrem. Szczelnie zamknięte owoce odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, codziennie wstrząsać naczyniem. Odcisnąć sok z jeżyn, wymieszać go z nalewem. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !