Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem. Wszystkie składniki ciasta mieszam w misce. Następnie przekładam na blat i wyrabiam na gładkie ciasto. Wkładam do miski i odstawiam pod przykryciem na 1h. Po tym czasie ciasto wyjmuję z miski, chwile wyrabiam. Wałkuję na placek o grubości ok 1,5 cm. Szklanką lub kubkiem wycinam okrągłe kształty. Na patelni rozgrzewam olej i kładę partiami pączki. Olej powinien mieć 175 C, ale jeśli nie macie termometru to ja uskuteczniam metodę „na oko”. Czyli rozgrzewam olej, następnie stawiam na średnim, raczej mniejszym niż większym gazie i kładę pączuszki. Jeśli ślicznie się podnoszą i tworzy się biała obręcz to jest super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe.

Smażę z obydwu stron na złocisto brązowy kolor, i układam na papierze by odsączył się tłuszcz. Szpryce nadziewam.

Szpryca nadziewam pączki.

Potem z wody i cukru pudru ucieram lukier, lukruję pączki.

Mleko zagotować z wanilią i lekko schłodzić.
Jajka ubić z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewać po trochę mleka i nadal ubijać,aż masą się połączy.
Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Do schłodzonej masy wlewać powoli likier, wymieszać.
Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej ( do drugiego naczynia wypełnionego wodą).
W niewielkiej ilości wody rozpuścić budyń waniliowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać, stale mieszając, tak długo aż masa zacznie przypominać lekko gęstawy budyń.
Jeżeli masa będzie za gęsta, można ją rozcieńczyć ajerkoniakiem.
Całość schłodzić i wstawić do lodówki. Gotową masą nadziewać pączki:)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !