Sposób przygotowania

Pory dokładnie oczyszczamy tak by ziemia pomiędzy warstwami została usunięta. Lekko osuszamy po czym kroimy na talarki. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pory i kilka minut dusimy - miejmy na uwadze, aby się nie przyrumieniły. Po chwili, gdy por zmniejszy swoją objętość dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i wlewamy połowę bulionu. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Z racji tego, że nie posiadam ręcznego blendera przekładam wszystko do blendera stacjonarnego dodajemy mleko i miksujemy zupę na gładką masę. Przekładamy do garnka i ewentualnie dolewamy pozostałą część bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawiamy pierzem, gałką muszkatołową a jeśli trzeba to solą choć u mnie nie było to konieczne. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Justyna87

    ciekawe
  • 3
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    wygląda bardzo smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    polecam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    dobre
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    świetna! przepięknie podana :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    przepyszna zupka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !