Sposób przygotowania

Pietruszkę i marchew obieramy, myjemy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości około 3 cm. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez 2-3 minuty, dodajemy do wywaru rybnego. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Limonkę dokładnie myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach. Zupę doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Filet z halibuta kroimy na kawałki o grubości około 3 cm, panierujemy z jednej strony w tymianku zmieszanym z rozmarynem, pieprzem, solą i chili. Smażymy od strony panierki na patelni wyłożonej papierem Saga do gotowania i smażenia. Jajka mieszamy z dwoma łyżkami wody, dodajemy tyle mąki, aby powstało nam gęste ciasto. Doprawiamy roztartą w dłoniach pietruszką oraz odrobiną soli i pieprzu. Ciasto wlewamy na gotującą wodę przez cienki lejek lub bezpośrednio z łyżki. Gotujemy 30-60 sekund, odcedzamy. Rosół podajemy z lanymi kluskami i halibutem na niezbyt głębokich talerzach. Dekorujemy liśćmi roszponki i odrobiną skórki z limonki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    fajne danie :)
  • 0
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    wyśmienite
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    uważaj, bo Ci ktoś napisze, że rosół może być tylko z mięsa ;o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Dobre :), ale tą nazwą posługują się znani kucharze, więc mam nadzieję, że jakoś odeprę zamach na nazwę :)
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    takie dietetyczny i zdrowy ten rosołek :) a jak pięknie podany!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Janek

    pyszny:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Nie miałam jeszcze okazji próbować zupy rybnej :) a ta wygląda pięknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata23

    ciekawe połączenie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !