Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, 1 cukier waniliowy i ubijać dalej do sztywnej i szklistej masy po czym dodać 3 żółtka. Ubić do w miarę jednolitej, również sztywnej masy. Wtedy dodać przesianą (2 łyżki) mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając dodać mak i wiórki kokosowe.
Ciasto wylać na średnią blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180˚C.

Przygotować krem budyniowy: mleko wlać do garnka, odlać pół szklanki, w której rozrobić pozostałe 2 łyżki mąki pszennej i 1 mąki ziemniaczanej oraz jedno żółtko. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym (dodać jeszcze z 2 łyżki cukru zwykłego) i wlać do niego masę mączną. Mieszając, gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ostudzić. Gdy ostygnie, masło ubić na puszystą masę i dodawać po trochu budyniu, na końcu sok z cytryny i wymieszać.

Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Przestudzoną herbatę połączyć z alkoholem (rum, koniak, wódka). Pędzelkiem namoczyć wszystkie herbatniki, najlepiej z dwóch stron. Przykryć nimi krem i wtedy polukrować je polewą czekoladową.
Placek wstawić do lodówki na 2 godziny.

Na zdjęciu placek upieczony z makiem białym, dlatego nie widać maku i nie położyłam herbatników na wierzch.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !