Sposób przygotowania

Odlewamy pół szklanki mleka, a następnie podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10 - 20 min). Mąkę wsypujemy do głębokiej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Wyrabiamy rękoma, międzyczasie dodając mleka, tyle aby uzyskać elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od miski i dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wycinamy za pomocą małej foremki lub kieliszka niewielkie kółeczka. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze ok 20 minut, aby ładnie wyrosły. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec) i wrzucamy pączki smażąc na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    warte grzechu :) ladnie wygladaja..
  • 2
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pyszniutkie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pyszne slodkie malenstwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    takie malutkie to moje ulubione
  • 1
    original
    Opublikowano

    Adam/ZUB3R

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    świetne do popołudniowej kawki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    chetnie bym zjadła pączusia!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !