Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowy
Na ciasto:
500 g mąki,
200 g masła,
200 g cukru pudru,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
2 łyżki ciepłego mleka,
1 łyżka sody.
Osobno przygotować:
200 g siekanych grubo orzechów,
100 g cukru,
120 g masła,
2 łyżki miodu.
Na masę:
1 opakowanie budyniu waniliowego,
250 g masła,
150 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę oraz masło. Siekamy nożem. Dodajemy cukier, jajka i ponownie siekamy. Miód roztapiamy w ciepłym mleku, dodajemy do posiekanych składników i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i dwie z nich pieczemy. Dodatkowe składniki: Orzechy siekane, cukier, masło, miód przenosimy na rondelka i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszkę i polać podsmażonymi, gorącymi składnikami. Upiec. Przygotowujemy masę: Budyń gotujemy w mniejszej proporcji mleka niż na opakowaniu. Masło ucieramy. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do masła z cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą masę. Przekładamy w kolejności: zwykłe ciasto + masa + zwykłe ciasto + masa + ciasto z orzechami. Ciasto możemy (ale nie musimy) schłodzić przed podaniem.