Sposób przygotowania

Ryby płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.Z obu stron robimy nacięcia co jeden centymetr głębokie na 5 mm,skrapiamy je sokiem z cytryny przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut.Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na dwóch łyżkach oliwy,dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cukinię pokrojoną w plasterki,wszystko razem podsmażamy,dodajemy sparzone i pokrojone pomidory. i dusimy razem delikatnie mieszając i po 3 minutach przyprawiamy do smaku solą i pieprzem estragonem i rozmarynem.Następnie wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego na wierzchu układamy ryby i skrapiamy resztą oliwy.Zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.Po 20 minutach rybę odwracamy na drugą stronę a na 10 minut przed końcem posypujemy ją pokrojonymi plasterkami oliwek.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy bazylią.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !