Przepis i sposób przygotowania na: Tropikalny koktajl
2 kieliszki nalewki wiśniowej (najlepiej własnej roboty),
2 kieliszki soku z ananasa z puszki,
2 kieliszki wermutu (najlepiej jugosłowiańskiego),
kilka kostek lodu,
100 ml wody gazowanej (schłodzonej),
½ cytryny.
Do ozdoby:
sok z cytryny,
cukier trzcinowy.
Przygotowanie:
Do shakera (lub innego zamykanego wysokiego naczynia) wlewamy 2 kieliszki nalewki wiśniowej, 2 kieliszki soku z ananasa z puszki, 2 kieliszki wermutu, 100 ml wody gazowanej oraz wrzucamy kostki lodu. Przygotowujemy wysokie szklane naczynie. Brzegi naczynia zanurzamy w soku z cytryny a następnie w cukrze trzcinowym. Alkohol przelewamy do naczynia wraz z kostkami lodu. Cytrynę kroimy w plasterki i wrzucamy je na koktajlu. Podajemy zaraz po przygotowaniu.