Sposób przygotowania

Surowy boczek wieprzowy (bez skóry) i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać pokrojone mięso, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, pod koniec gotowania dodać sparzone wątróbki i bułkę bez skóry. Wszystkie składniki dusić 15 minut i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mielony imbir. Gotową masę przełożyć do foremek, dobrze ubić, owinąć folią spożywczą i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej.

Śliwki dusić w czerwonym winie z dodatkiem przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat. Gdy część płynu odparuje, całość dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i ostudzić.
Pasztet pokroić i wraz z sałatą ułożyć na pierniku anyżowym - podawać z sosem śliwkowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    super, na pewno wypróbuje
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    to musi byc pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepyszne klimaty
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    robiłam już taki sos, a raczej konfiturę z grzańcem galicyjskim i jest pycha- do pasztetu jak najbardziej!
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam, takie pasztety.
  • 0
    original
    Opublikowano

    MarchiochaKucharzy

    taki pasztet mam w planach :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !