Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z prawdziwkami z sosem z suszonych śliwek .*.

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 200 g
cielęcina 200 g
wołowina 200 g
wątróbka cielęca 100 g
słonina wieprzowa 100 g
jajko 2 szt
cebula 100 g
prawdziwki 100 g
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
suszone śliwki 200 g
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
wino czerwone wytrawne 400 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
boczek 100 g
Ziele angielskie mielone Prymat do smaku
bułka 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z prawdziwkami z sosem z suszonych śliwek .*.

Surowy boczek wieprzowy (bez skóry) i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać pokrojone mięso, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, pod koniec gotowania dodać sparzone wątróbki i bułkę bez skóry. Wszystkie składniki dusić 15 minut i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mielony imbir. Gotową masę przełożyć do foremek, dobrze ubić, owinąć folią spożywczą i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej.

Śliwki dusić w czerwonym winie z dodatkiem przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat. Gdy część płynu odparuje, całość dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i ostudzić.
Pasztet pokroić i wraz z sałatą ułożyć na pierniku anyżowym - podawać z sosem śliwkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.12.2018 23:28
Super przepis na smaczny pasztet;)
IZABELA29 22.12.2016 17:15
Warto zrobic
MarchiochaKucharzy 09.01.2014 16:34
taki pasztet mam w planach :)
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 18:44
Uwielbiam, takie pasztety.
Justyna223 23.01.2013 18:44
przepyszne
dwa pokoje z kuchnią 20.01.2013 12:22
robiłam już taki sos, a raczej konfiturę z grzańcem galicyjskim i jest pycha- do pasztetu jak najbardziej!
Joanna108
Joanna108 05.01.2013 19:18
przepyszne klimaty
IZABELA29 07.09.2012 09:05
to musi byc pyszne
daria2911 29.05.2012 15:02
super, na pewno wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak