Sposób przygotowania

Ciasto:
1,75 szklanki woda,
3 łyżki cukier,
szczypta Sól,
1/2 łyzeczki papryka ostra,
2 szklanki mleko,
3 szklanki mąka,
1/4 szklanki olej

Wszystkie składniki wymienione należy zmiknoować, oczywiście oprócz oleju. Na przygotowanej patelni należy rozprowadzić bardzo mała ilość oleju. Następnie nastawiamy ją na gazie i mocno rozgzrewamy. Do ciasta dodajemy olej i dokldnie mieszamy. Na patlenie wylewamy tak około 1/2 łyżki ( takiej jak do zupy- bynajmniej w moim przypadku) a nawet ciut mniej przygotowanego ciasta nalesnikowego. Od tego moemenctu na patelnie nie wlewamy juz oleju, w koncu znajduje sie on uz w cieście naleśnikowym. i tak postępujemy kolejno z każdym nalesnikim. Oczywiście smażymy go z jednej i z drugiej strony.


Do wiadereczka z serem dodajemy bakalie, i cukry. Wszystko ze sobą mieszamy. Próbujemy czy nie za kwaśne, ewentualnie dodajemy cukru i ponownie mieszamy.

Gotowe placki naleśnikowe nalezy z jednej strony pokryć nadzieniem , jego ilośc zalezy od osoby .
Następnie nalesnika składamy w ruolonik . Czasem niektórzy lubią nalesniki podgrzać wcześniej by były bardziej chrupiące.

Polewamy obficie jogurtem naturalnym a na niego truskawkowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !