Sposób przygotowania

Dojrzałe gruszki, ale niezbyt miękkie i nie obite umyć i cienko obrać. Przekroić na połówki i wydrążyć gniazdka nasienne za pomocą specjalnej łyżeczki. Ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Po ugotowaniu odsączyć na sicie i ułożyć po dwie połówki w salaterce. Zalać sosem i ochłodzić w lodówce. Żółtka i całe jajko ubić na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodać mąkę i rozprowadzić dwiema łyżeczkami mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem wanilii lub cukru waniliowego i do gorącego wlewać jajka energicznie mieszając zagotować. ostudzić mieszając od czasu do czasu, by na wierzchu nie utworzyła się skorupa.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Amellia

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !