Sposób przygotowania

Każdego bakłażana ogrzewać 10-12 minut w kuchence mikrofalowej przy mocy 700-850W.
Można je też przeciąć wzdłuż, posmarować oliwą i upiec w gorącym piekarniku przez 40 minut.
Przełożyć bakłażany do garnka, nakryć pokrywką i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Bakłażany rozciąć wzdłuż na połowę i wybrać łyżką miąższ.
Posiekać dość drobno, posolić, wycisnąć sok z limonek i cytryny, doprawić chili, proszkiem cebulowym i pomidorowym, sumakiem, czosnkiem i solą ziołową.
Dokładnie wymieszać, podgrzać w mikrofalówce, aż sałatka będzie gorąca.
Polać oliwą, ponownie wymieszać i wypełnić ciasno słoiczki.
Zakręcić i pozostawić do ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki.
Podawać do dań z grilla, tostów, makaronu lub jako sałatkę do obiadu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Amellia

    super
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) *** Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)</b>
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika63

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !