Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makuś

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt
mak 1 szkl
mąka 1 szkl
margaryna 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietanka kremowa 0,5 l
cukier puder 5 łyżek
galaretka owocowa 2 szt
woda 0,5 l
galaretki 2 szt
woda 3,5 szkl
jagody 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makuś

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, mak wymieszać z mąką i proszkiem, dodać do jajek, oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę Kasię, delikatnie wymieszać, wlać do dużej formy, upiec. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki, przełożyć śmietaną .Śmietanę ubić, utrwalić cukrem, dodać rozpuszczoną tężejącą galaretkę, połączyć ze śmietaną i przełożyć placki.Galaretki rozpuścić w wodzie, do gorącej galaretki wsypać jagody, gdy ostygnie tężejącą zalać wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 14.06.2014 09:41
Mmm obłędne ciacho! :)
pajbek 15.04.2013 10:20
Wygląda na bardzo smaczne :-)
Ada-Gaba 07.03.2013 09:43
rewelacyjne ciacho
Dorota59 05.02.2013 08:05
cudne
Wacław 15.09.2012 10:12
pycha ciacho
miki47 30.08.2012 11:54
pycha
jasiek 07.08.2012 12:09
lubię makowe ciasta
motylwe 26.05.2012 20:01
wygląda świetnie,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak