Sposób przygotowania

Rabarbar pociąć na 2 cm kawałeczki i wymieszać z cukrem, następnie odstawić do momentu puszczenia soku.
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku. dodać do nich po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia rozczynu.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać żółtka i jajko oraz ciepłą śmietankę razem z wyrośniętym rozczynem, wymieszać i na koniec dodać płynny tłuszcz i startą skórkę z pomarańczy, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na minimum 3 godz.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy, pociąć na kwadraty (mi wyszło 12 szt), posmarować je dżemem truskawkowym, ułożyć na nim porcję rabarbaru ( wcześniej odlać z niego sok), dodać truskawki pokrojone w ćwiartki i posypać skórką.
Zlepić rogi ciasto na środku. Bułki ułożyć na wysmarowanej blaszce, posmarować pozostałym białkiem i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 25min. Ja swoje przed pieczeniem posypałam kruszonką.

Komentarze

  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    smaczne
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    apetyczne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    as28

    fajne bułeczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !