Przepis i sposób przygotowania na: Tort marchewkowy miodowo cynamonowy - polany czekoladą o smaku pomarańczy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem, połączyć z masą jajeczną, dodać zmielone migdały, starty imbir, skórkę z pomarańczy, bardzo dobrze odciśniętą startą na grubych oczkach marchewką, dokładnie wymieszać.
Do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 23cm), nałożyć ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 40 minut.
W tym czasie przygotować krem : wymieszać serek z miodem i sokiem z 1 pomarańczy.
Gotowe, wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, pierwszy płat posmarować masą z serka, przykryć drugim płatem ciasta.
Została dekoracja: na parze rozpuścić czekoladę razem z margaryną, dodać sok z pomarańczy, zamieszać, posmarować tort. Udekorować kawałkami pomarańczy i skórką z pomarańczy.