Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nastepnie podgotowujemy ok. 15 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasa i boczkiem. Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy. Papryke i ogórka kroimy na małe kawałki wg uznania. Ser scieramy na tarce o grubych oczkach.
Sos:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając żeby nie powstała „kluska” wlewamy po troche mleka. Pod koniec doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej smietany.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki. Na nie dajemy wędlinę, nastepnie paprykę, ogórka i kukurydzę, na to wysypujemy pieczarki i polewamy sosem. Na samym koncu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. pół godziny.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !