Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane 2 wersje
Składniki:
250g miękkiego masła
starta skórka z cytryny
40g cukru pudru
225 g mąki pszennej
75 g skrobii ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Masło, skórkę z cytryny i cukier ucieramy mikserem do momentu, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Do tych składników dodać pozostałe i utrzeć na gładką masę. Powstałe ciasto rozwałkować - proponuję wałkować przez folię spożywczą nie będzie się przyklejać do wałka. Wycinać dowolne kształty, kłaść na pergaminie w bliskich odstępach bo ciastka nie urosną. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Ciasteczka są bardzo kruche dlatego najlepiej poczekać aż lekko wystygną. Studzić na kratce.
II wersja
Składniki:
200 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 łyżka maku
260 g mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny (następnym razem dałabym więcej)
Sposób wykonania:
Ucieramy masło, cukier i cynamon. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Kolejna procedura taka jak w wersji I.