Sposób przygotowania

Mięso wieprzowe (łopatkę i karczek) umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Łopatkę bardzo drobno pokroić w kosteczkę lub zmielić przez bardzo grube sito.
Karczek grubo zmielić i połączyć z łopatką.
Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę wprost do mięsa, dodać majeranek.
Dodać utłuczony (młotkowany) pieprz i ziele angielskie.
Do mięsa z przyprawami wlać 1,5 szklanki wody i dodać sól peklową - wyrobić, aż mięso wchłonie wodę.
Nakryć i odstawić w chłodne miejsce na 8-12 godzin.
Masę mięsną ponownie dokładnie wyrobić i ciasno napełnić nim wyparzone średnie słoiki (350-600ml) do wysokości 4/5 - zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować dwukrotnie, w odstępie doby, po 60-90 minut.

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam serdecznie do przeglądania mojej księgi :) *** Napewno każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)</b>
  • 1
    21897_431167996939198_1031300874_n
    Opublikowano

    jolanta53

    Jest naprawdę pyszna i zdrowa - wiadomo też, co zostało użyte do jej ''produkcji'' :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    Ciekawy pomysł.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !