Sposób przygotowania

Z masła, margaryny, żółtek, śmietany, cukru pudru, mąki wymieszanej z proszkiem zagnieść ciasto,( ilość mąki podaję mniej więcej, najlepiej dodać tyle ile przyjmie ciasto). Włożyć na 2 godziny do lodówki.

Dynie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Na koniec dodać cukier kryształ( jeśli dynia będzie słodka to mniej niż szklankę), zagotować i zmiksować. Do gorącej dyni wsypać dwie galaretki i rozmieszać dobrze, żeby się żelatyna rozpuściła. Następnie dołożyć dżem morelowy. Schłodzić.

Uformować z ciasta mazurki i piec ok. 30 minut w temperaturze ok 180/190 stopni.
Na wystudzone ciasto wlewać zimną masę, najlepiej jeśli jest jeszcze płynna ale już zaczęła się zsiadać. Z migdałów układać na cieście kwiatuszki. Ozdobić bakaliami według uznania i odłożyć na parę godzin do chłodnego pomieszczenia. Smacznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka116

    śliczniutki
  • 0
    original
    Opublikowano

    motylwe

    apetyczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    lubię takie przysmaki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    śliczny :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    EWI

    piękne pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !