Sposób przygotowania

Sól rozpuścić w wodzie. Obie mąki zmieszać ze sobą i przesiać przez sito. 1,5 łyżki stołowej masła roztopić i wystudzić. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1-1,5 godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt kwadratu o grubości ok. 2 cm, a następnie wykładamy na niego pokrojone na cienkie plasterki, dobrze schłodzone masło i wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Środek ciasta powinien być nieco grubszy niż jego boki. Rogi ciasta składamy do środka tworząc kopertę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto i ponownie wałkujemy tym razem na kształt prostokąta. Składamy na 3 części i powtórnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Czynność tą powtarzamy 4-5 razy za każdym razem wstawiając ciasto do lodówki na okres 2-3 godzin.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm wycinamy radełkiem paseczki i tniemy na mniejsze kawałki, smarujemy rozbitym jajkiem i oprószamy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy ok. 15 min.

Komentarze

  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    Lubię ciasto francuskie, niestety trzeba się troszkie napracować aby je przyżądzić. Ciasteczka wyglądają bardzo smacznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Fakt, wygladają fajnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    uwielbiam takie smakołyki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    wygląda baaardzo apetycznie:)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaeM

    Ciasto robiłam dzień wcześniej i zajęło mi to calutki dzień, ale warto było bo ciasto mi wyszło a ciasteczka byly przepyszne! polecam ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    ciekawy smak deseru ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    pyszne ciacha :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !