Sposób przygotowania

Do miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera. Trzeba naprawdę długo i porządnie ubijać! Potem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników, już bez ubijania. Z pozostawionych wcześniej białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przenosimy do tortownicy, która tylko dno ma wysmarowane i wysypane mąką, lub wyłożone papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy pozostawiamy „czyste”, dzięki temu biszkopt równo urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu od razy wyjmujemy z piekarnika, ale z tortownicy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Żeby otrzymać biszkopt czekoladowy, przed dodaniem mąki, dodajemy pastę kakaową zrobioną z 3 łyżek gorzkiego kakao rozprowadzonych w 4 łyżkach wody.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    klasyczny i pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Bardzo mi się podoba.... wciąż szukam idealnego przepisu,a może to ten?
  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    idealny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !