Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna pszczółka.
Wychodzi dość gęste ciasto dlatego możemy drewniana łyżka je domieszać.
Przekładamy do formy keksówki długości 32 cm ,wysmarowanej margaryną i posypanej mąką .
Zraszamy lekko wierzch chleba wodą.
Posypujemy otrębami pszennymi.
Przykrywamy blaszkę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy na 4 godziny.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C ,wkładamy chleb do piekarnika.
Pieczemy w tej temperaturze 10 minut.
Następnie zmniejszamy do 200 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut.
Studzimy w formie.
P.S.
Chleb nazwałam Wiosenna pszczółka , bo miąższ wyszedł mocno żółty.
Była to próba "całkowitej mutacji" innego przepisu tzn. Chleba na żytnim zakwasie z mojej księgi i chyba udana.
Chlebek się łatwo kroi, nie kruszy. Polecam.