Sposób przygotowania

Okon - Zrob kilka nacięc na skorce filetow i posol solą. Odstaw na bok.

Peperonata - Wlej ok. 5 łyżek oliwy do garnka. Kiedy oliwa się rozgrzeje wrzuć pokrojoną w cienkie paski cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodaj listki tymianku (swieżego lub suszonego) i dus na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i pokrojoną w cienkie paski paprykę i dus przez kolejne 25 mninut. Dodaj trochę szafranu, kminek, sol i pieprz do smaku. Wymieszaj dusząc przez kolejne 5 minut i na sam koniec dodaj czerwone wino lub ocet winny, aby dodac peperonacie lekki kwasnawy smak. Wymieszaj z kilkoma listkami bazylii.

Podawaj z młodymi ziemnikami i skrop okonia cytryną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam ! ♥

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !