Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w sosie szparagowym
Dlatego powstał pyszny sos z tych twardszych części, ten smaczny sos zainspirował mnie na jutrzejszą zupę krem:)
- 350g Makaron Spaghetti
- 10 szt szparagów zielonych
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 200ml śmietanki 18%
- 1 łyżka startego parmezanu
sos
- 10 zblanszowanych grubszych połówek szparagów
- 1 szklanka wywaru drobiowego
- 1 kopiasta łyżka mąki
Makaron ugotuj o 3 min krócej niż podano na opakowaniu. Z mąki i masła zrób zasmażkę i rozprowadź ją śmietanką, dodaj parmezan. Makaron dodaj do sosu i podgrzewaj mieszając do 3 min.
Szparagi podziel na pół. Grubsze części wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 min, następnie wrzuć górną część szparagów i gotuj kolejne 2-3 minuty.
Grubsze części szparagów zmiksuj blenderem, dodaj wywar oraz mąkę i zagotuj chwilę. Sos gotowy
Makaron podawaj na ciepło. Bardzo smakowały mi zielone szparagi:)