Sposób przygotowania

- ser twarogowy na sernik (najlepiej już taki zmielony)
- śmietanka koniecznie 36%

DODATKI: dżem - u mnie powidła śliwkowe

BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie pojedynczo żółtka, zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki wymieszane z kakao.

Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, piec w temp 180 stopni 25 minut. Wyjęty biszkopt odstawić do wystudzenia.

MASA: Ser biały zmiksować z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, osobno ubić śmietanę z pozostałymi 3 łyżkami cukru, delikatnie dodać ubitą śmietanę do masy serowej, miksować na najmniejszych obrotach. Odstawić na 10 minut.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (ok 1/5 szklanki), dodać do masy i szybko zmiksować.

Biszkopt posmarować dżemem, następnie posmarować masa sernikową wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

POLEWA: Po 3 godzinach przygotować polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko , kakao, dokładnie zamieszać, gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Polewę lekko wystudzić (ale nie za bardzo), posmarować górę ciasta i ponownie odstawić do zastygnięcia polewy (najlepiej na całą noc)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !