Sposób przygotowania

Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę czosnkową. Wrzuć cebule pokrojone w plasterki, zamieszaj, po czym posyp suszonym estragonem, ponownie zamieszaj i podsmażaj przez minutę, mieszając od czasu do czasu.
Włóż na patelnie filety z kurczaka nierówna stroną do dołu i smaż przez 5 minut. Jeśli cebula zacznie się przypalać, zeskrob ją z patelni i ułóż na kawałkach mięsa.
Przewróć kurczaka na drugą stronę i wlej na patelnię wermut (albo białe wino). Zaczekaj aż wermut zacznie wrzeć i wsyp sól. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Sprawdź czy mięso jest dogotowane, odkrawając kawałek z najgrubszej jego części. Jeżeli wyciekający sok nie będzie przeźroczysty, gotuj jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdź mięso.
Przełóż kurczaka na ogrzane talerze. Doprowadź pozostały na patelni płyn do wrzenia, wlej śmietanę i starannie wymieszaj, następnie wsyp świeży estragon, zamieszaj ponownie i posyp białym pieprzem.
Polej tym sosem piersi kurczaka i posyp je resztką estragonu przed podaniem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !