Sposób przygotowania

Baraninę umyć, pokroić w poprzek włókien na plastry, rozklepac je.Na deseczce wyłożonej folia ułożyć gałązki mięty, posypać drobną solą i lekko zbić tłuczkie, by mięta puściła sok.Posmarować mięso sokiem i obłożyć listkami mięty, przykryć i na 40 min odstawić w chłodne miejsce.Tymczasem przygotować farsz.Cebulę posiekać i wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i okruszkami ciemnego chleba przesmażyć na łyżce oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem.Z plastrów mięsa usunąć miętę, oprószyć je mielonym pieprzem.Na każdym kłaść po łyżce nadzienia, zwijać zrazy.Spiąć wykałaczkami(lub zaszyć) także końce zrazów, by farsz nie wypadł.Obtoczyć wszystkie w mące i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu .Następnie włożyć do rondla , wlać rosół i dusić na niedużym ogniu 60-75 min.Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną.Serwować z kaszą gryczaną lub jęczmienną i surówką z czerwonych buraków i ogórka kiszonego.Pamiętaj przed podaniem usuń nitki lub wykałaczki!!!Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    halina55

    Interesujące!;)
  • -1
    original
    Opublikowano

    halina55

    Interesujące!;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia20

    mmm...super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zapowiada się bardzo smacznie.
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    vesenka

    Pyszności! jakbym tylko miała gdzie kupić baraninę....
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam mniam;)
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    rewelacja jak dla mnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !