Sposób przygotowania

Marchewki umyć, oskrobać, obgotować przez 5 minut, odcedzić. Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Do wrzącej zalewy włożyć marchewki i doprowadzić do wrzenia, zostawić do następnego dnia. Następnego dnia zagotować marchewki w zalewie, ostudzić. Przełożyć do słoików, zalać zalewą, słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 20-25 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    ciekawe takich marchewek jeszcze nei jadłam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    świetny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Nigdy jeszcze marchewki nie robiłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    nigdy tego nie probowałam, ale chetnie to zrobie
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Fajnie wygląda i pewnie tak też smakuje.Ale może w swojej wersji zmniejszyłabym ilość octu.Myślisz,że byłoby dobre? Czy bardzo ostre są w Twoim wydaniu?
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo ciekawy przepis, musze wypróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Ilość octu nie jest zbyt duza, tylko trzeba uważać jaki kupujemy bo do marchewki uzywam 6%, a w handlu przeważnie jest 10% - i ten jest zbyt mocny. W smaku marchewka jest podobna jak dynia w słodo-kwaśnej marynacie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    I pewnie jest pyszna do sałatek.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    jeszcze nigdy nie robiłam marchewki w taki sposób,ciakawa propozycja.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !