Sposób przygotowania

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Z kilograma mąki odjąć 3/4 szklanki do podsypywania, a resztę przesiać(zabierając 2 łyżki do drożdży), do przesianej mąki dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i resztę cukru, wymieszać na sucho. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać, następnie dodać zimny i płynny tłuszcz, wyrobić gładkie ciasto które będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 3 godz.
Nadzienie:
Orzechy i migdały zmielić na proszek i zlać gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia do zimnych orzechów dodać cukier, mąkę i rodzynki, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bardzo cienki placek ok 1cm na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na co drugim krążku ułożyć porcję nadzienia, przykryć krążkiem bez nadzienia i zlepić brzegi oraz nadać kształt bułeczek. Bakaliaki ułożyć na wysmarowanej blaszce posmarować jajkiem i jeszcze odstawić na 2 godz do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 180-190st około 35 min. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem, najlepsze zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też im nic nie brakuje

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Piękne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Po prostu cudo!! I w smaku i w wyglądzie;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Fajne są, chętnie bym spróbowała.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !