Sposób przygotowania

7 dużych brykietów mrożonego szpinaku
1 duża,podwójna pierś kurczaka
20 dag sera typu feta light
3 ząbki czosnku
3 łyżki wina białego wytrawnego
1 czubata łyżka masła
sól i pieprz ziołowy do smaku
olej do smażenia
ew.pieprz kolorowy
4 szklanki mąki plus 1 łyżka
10 dag drożdży
4 jajka
1 i 1/3 szklanki mleka
12,5 dag margaryny
1 płaska łyżka soli
2 płaskie łyżki cukru

Kurczaka opłukać i osuszyć.Pokroić w kostkę.Oprószyć pieprzem kolorowym, świeżo zmielonym i podsmażyć na oleju. Wrzucić brykiety szpinaku i na małym ogniu podgrzewać,aż się rozmrozi.Podsmażyć, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wino.Dusić razem na małym ogniu, aż płyn odparuje.Wkruszyć ser typu feta, oprószyć pieprzem ziołowym.Można posolić ale najpierw proponuję spróbować, gdyż ser jest słony.Poddusić razem,aż składniki farszu dobrze się połączą.Odstawić do wystygnięcia. Roztopić margarynę i podgrzać mleko. Drożdże rozetrzeć palcami z cukrem.Dodać kilka łyżek ciepłego,lecz nie gorącego mleka,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce,aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do dużej miski wsypać mąkę, wbić jajka,wlać ciepłą margarynę i resztę ciepłego mleka oraz rozczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ręką i ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować blachy wykładając je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i odrywać porcje ciasta.Oprószyć je mąką i ukształtować w dłoniach placuszki.Układać je na papierze do pieczenia.Mi wyszło 18 dużych sztuk. Na środku każdej bułeczki nałożyć porcję farszu, lekko dociskając łyżką farsz wgłąb.Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.30-35 minut w termoobiegu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !