Sposób przygotowania

Skórki pokroić w różne kształty, np. kostki, trójkąciki, paseczki. Cukier rozpuścić na małym ogniu z łyżką wódki - na patelni o dużej powierzchni. Wsypać do tego kolorowe, pokrojone skórki i dobrze otoczyć rozpuszczonym cukrem. Przez 4-5 minut na bardzo małym ogniu karmelizować cukier na kolor lekko zloty. Po tym czasie ostudzić. Skórki można robić osobno. Należy pamiętać, że skórki nie mogą pływać w cukrze, ale tylko być nim otoczone z każdej strony. Inaczej wyjdą nam cukierki :)

Skórki można podawać jako dodatek do lodów i deserów z bitą śmietaną, do tortów i innych ciast. Dobrze wypadają z pączkami, muffinkami oraz jako dodatek go grzańca lub ponczu.

Na zdjęciu przykład skórki pomarańczowej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolinka111

    exstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    przemek20008

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka116

    Muszę sobie porobić takie :) Lubię w serniku np.
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    bardzo lubię dodawać skórkę pomarańczową do różnych ciast i deserów
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobre do ciast i deserów
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    zawsze robiłam tylko ze skórek z pomarańczy :-) Twój pomysł jest lepszy!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eliza135

    fajny pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobry pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre do ciast

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !