Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowe choinki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
margaryna 25 dkg
cukier 1/2 szklanki
żółtka jaj 3 sztuki
jogurt naturalny 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
sok z kiwi 3 łyżki
cukier puder 5 łyżek
posypka cukrowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowe choinki

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, wbić żółtka. Dodać cukier, cukier waniliowy, jogurt naturalny. Składniki dokładnie połączyć, aż powstanie jednolite, kruche ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrawać foremkami gwiazdki o różnej wielkości. Następnie wykrawane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

Do kubeczka wsypać cukier puder, dodać sok z kiwi i dokładnie połączyć. Powstałym lukrem dekorować gwiazdki.

Następnie, póki lukier nie wyschnie, układać gwiazdki jedna na drugą, według wielkości – większe na spód, mniejsze na górę. Udekorować kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.08.2012 08:43
Bardzo świąteczne - zieloniutkie, jak choinka :)
matriasik 10.05.2012 16:43
Rewelacyjne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak