Sposób przygotowania

Pierwsze 8 składników od góry jest na ciasto. Kolejne 8 na mase makową, pozostałe na serową.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Owiniete w folię wkładamy na 20 minut do lodówki.
Takim ciastem wykładamy blachę. Podpiekamy na kolor złoty przez okres 15 minut w temp 180-190 stopni.

MAsa makowa: mak dokładnie płuczemy, w dalszej kolenosci zalewamy mlekiem, i gotujemy az do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy 3 razy. W dalszej kolejnosci dodajemy rodzynki, żółtka, kakao, cukier i miód W ostaniej kolejnosci mase makową łączymy z uzyskaną z ubijania białek ( dwa białka) masą . Delikatnie mieszamy.

Masa serowa:
Cukier waniliowy, żótka oraz masło z cukrem krystalicznym i waniliowym ucieramy. Następnie powoli dodajemy porcje sera (tak 1-2 łyżki). Dodajemy proszek budyniowy. Na sam koniec dodajemy dopiero pianę z białek i kwaśną śmietanę.

Na kruche ciasto wykładamy masę makową, na nią wykładamy mase serową. Na wiezchu masy serowej co jakiś czas wykładamy trochę maku (robimy takie pasma).


Tak przygotowane ciasto pieczemy przez okres 50-55 minut. Jeżeli chodzi o temperaturę pieczenia - 180 stopni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    Moze i dlugo, ale prezentuje sie apetycznie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    mój ulubiony :) z makiem mniam !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    ładny ten duecik :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo dobre ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !