Sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z cukrem i jajkami, następnie dosypać suchy mak i przesianą mąkę, dokładnie wszystko wymieszać starając się wtłoczyć w ciasto dużo powietrza(ciasto jest gęste), wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując małe placuszki, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Moje dzieci lubią na gorącą z kleksem dżemu ja na zimno przekrojone jak bułka i posmarowane masłem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Wyglądają anielsko smacznie;) Fajny pomysł z tym makiem!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    pycha :) wyglądają świetnie ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolinka111

    pycha i smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    śliczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ciekawy ten dodatek maku, muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !