Sposób przygotowania

Mięso z indyka razem ze skórą, łopatkę i boczek skręcić przez maszynkę na grubych oczkach, dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, dowolną przyprawę do wieprzowiny i około 1.5 łyżeczki pieprzu oraz około 1 łyżeczki soli, wszystko dokładnie wymieszać i w trakcie mieszania dolewać bulion(ewentualnie można użyć tylko wody choć bulion jest najlepszy), masę mięsną tak długo wyrabiać, aż będzie dobrze odchodziła od ręki. Wyrobione i doprawione mięso odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, po schłodzeniu jeszcze raz przemieszać i spróbować gdyby było za mało wyraźne w smaku to doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Przy pomocy maszynki ze specjalną nakładką napełnić jelita(wcześniej opłukać je z soli), uformować malutkie pętka i ułożyć je w formie do pieczenia, każde pętko delikatnie nakłuć i posmarować olejem (dzięki nakłuciu nam nie popęka w trakcie pieczenia, a olej pomorze ładnie się zrumienić), posypać po kiełbasie majerankiem i zielem angielskim.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec kiełbasę do 30-35 min, kontrolując czy nie za bardzo nam się rumieni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    własnej roboty na pewno była wspaniała
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    lubię takie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !