Sposób przygotowania

Podgrzać mleko, dodać trochę cukru i drożdże - mieszać, aż się rozpuszczą.
Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce - ostudzić.
Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać sól i cukier waniliowy oraz wlać stopione masło.
Wyrobić ciasto dokładnie, aż będzie odstawało od ręki.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, utoczyć wałek, pokroić w równe kawałki i uformować z nich małe bułeczki.
Układać na deseczce lub tacy posypanej mąką, nakryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły.
Kiedy wyrosną, ułożyć w parowarze lub na gazie zawiązanej na garnku.
Nakryć i gotować na parze przez 10-12 minut.

Komentarze

  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    dawno nie robiłam a bardzo lubimy
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    daria2911

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !