Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Do dużego garnka wkładamy dokładnie umyte mięso i obrane, umyte warzywa (pora i selera kroimy na mniejsze kawałki- resztę wkładamy w całości). Dorzucamy obrany czosnek i imbir, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i kolendry. Całość zalewamy zimną wodą (wody ma być tyle, żeby wszystkie składniki były przykryte), przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na maleńkim ogniu przez 2-3 godziny. Żeby rosół nabrał złotego koloru i charakterystycznego aromatu, cebulę można trochę przypalić. Moja babcia robiła to na niewielkiej płytce, którą kładła na palniku gazowym, ja zawijam cebulę w folię aluminiową i kładę ją na kuchence elektrycznej.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    halina55

    Mmm...pycha ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    świetny, zwłaszcza makaron:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    tak powinien wyglądać niedzielny rosołek, na dodatek z własnym makaronem
  • 0
    original
    Opublikowano

    MC_S

    o tak, właśnie z własnym domowym makaronem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !