Sposób przygotowania

Wzdłuż schabu, przez środek robimy szpikulcem otwór. Wkładamy do niego śliwki, boki schabu spinamy wykałaczką. Schab solimy, posypujemy pieprzem i przyprawami, polewamy olejem. Schab zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok 1, 5 godz w temp 150 stopni.

Galareta:
w 2,5 l ciepłej wody rozpuszczamy ziarenka smaku i 1 kostkę rosołową, wodę zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwile gotujemy i odcedzamy przez ściereczkę.
Po odcedzeniu rozpuszczamy w tym 1 torebkę żelatyny, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy aby galareta lekko stężała.

Schab kroimy w grube plastry, układamy na półmisku i polewamy galaretą.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    super schabik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !