Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z rajskich jabłuszek
Z wody i cukru ugotować syrop (w szerokim garnku) z dodatkiem goździka.
Włożyć jabłuszka, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż oddadzą kolor do syropu i zupełnie zmiękną - w tym czasie powinno odparować część płynu.
Na zimny talerzyk (schłodzony w zamrażarce) upuścić kilka kropelek syropu, jeśli szybko gęstnieje lub nawet zastyga, można zdjąć garnek z ognia.
Odcedzić syrop ostrożnie, aby nie uszkodzić jabłuszek.
Do dużego słoika wlać spirytus i dopełnić syropem (najlepiej 1:1), szczelnie zakręcić i potrząsać, aż oba płyny się dobrze połączą.
Rozlać do butelek, dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 miesiące lub dłużej :)
Jabłuszka rozłożyć na papierze do pieczenia (nie powinny się stykać) i pozostawić, aby lekko przeschły.
Można je wysuszyć w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jabłuszka świetnie nadają się do przybrania ciast, tortów, lodów, deserów, gofrów...